KAKO VOLJETI SEBE? - Transformiraj se

KAKO VOLJETI SEBE?

KAKO JE SUNČANA PRONAŠLA HRABROST
10/01/2018
ZA ŽENE, ZA MUŠKARCE, ZA ..SVE
10/01/2018

Zaista mi je dugo trebalo da shvatim.

Jer to nije priroda i društvo pa pročitaš, ponoviš nekoliko puta i zapamtio si pa znaš. Ovo jednostavno klikne i kao da ti je netko skinuo naočale koje si nosio čitavog života, a imale su krivu dioptriju.

Kada smo imali 18..nešto više ili nešto manje godina, silno smo se htjeli uklopiti. To je normalno. To radi većina. Uklopiti na način da ne iskačeš po ničemu za što kod sebe misliš da je čudno. I gledaš oko sebe širom otvorenih očiju i pratiš što radi većina, što misli većina.. Uglavnom kopiraš i nastojiš se svidjeti. Pa stvaraš sliku o sebi na osnovu onoga za što si dobio najviše pohvala ili pozitivnih komentara, bez obzira da li je to ono što se tebi najviše sviđa i što najviše voliš kod sebe ili ne..
I na taj način biraš i partnera. Jer najprije gledaš i slušaš svoje roditelje kako se oni odnose jedan prema drugome i pamtiš..učiš ono što vidiš.. Bez obzira da li je to što vidiš dobro ili loše, kao dijete kome su roditelji prvi i jedini autoritet, misliš da oni znaju najbolje. Oni su odrasli i pametni, oni znaju…

A onda malo narasteš pa počneš uspoređivati sa onim što čuješ od svojih prijatelja i prijateljica, vidiš u filmovima..da, upravo tamo. Zaljubiš se u glavnog junaka u filmu koji je spasio svijet..i uz to je i zgodan. I na temelju tog sklepanog mozika u glavi, sličica koje si preuzeo od svakuda pomalo, doneseš najvažniju odluku u svom životu: tko će biti otac ili majka tvojoj djeci..

Preskočiti ćemo sada otprilike dvadesetak godina..i sve što se desilo u međuvremenu.. Neki su se rastali, neki su se navikli, a neki ..pa nadam se da postoji taj jedan postotak onih koji znaju da su odabrali najbolje na svijetu..
A ja sam konačno shvatila..

Shvatila sam da moraš jako dobro upoznati sebe.. Onako do kraja.. Ogoliti se do zadnje kosti i priznati sam sebi baš sve. Sve u čemu si dobar i još više ono u čemu nisi. I onda početi voljeti samog sebe na način da više voliš ono u čemu si loš nego ono u čemu si dobar. Zvuči glupo? Hajmo ovako.. Zamisli da upoznaš nekoga tko ti se jako, jako svidi.. I što radiš? Serviraš mu o sebi ono za što znaš da su tvoje najbolje karakteristike.. Ono što ne voliš kod sebe pustiš za kasnije jer nekako računaš da će se to “izgubiti u masi”, nazovimo to tako..

A sad zamislimo sljedeći, svima poznat scenarij: Jedna od stvari koje ne voliš kod sebe je npr. kako izgledaš kada se probudiš.. Zamisli da ti partner uz koga si se probudio/probudila kaže ono što si sam/sama kažeš kada se pogledaš u ogledalo kao npr. “Izgledaš grozno”.

Ili.. Ne voliš svoje noge. Misliš da su grozne, debele. Zamisli da ti to partner kaže.. Tvoje noge su kao dva betonska stupa. I dalje se volite? Pa ne baš, nekako ljubav kopni.. A zašto? Nije on ili ona kriv/kriva. Izbor je bio naš.

Ono što želim reći je da, u vrijeme kada smo odrastali i kada su se stvarali temelji za sve naše buduće, velike odluke, ono što smo najmanje učili bilo je kako upoznati sebe..kako prihvatiti i voljeti sebe i sve ono sa čime eventualno i nismo zadovoljni, kako to promijeniti na način da postane nešto sa čime smo, barem, u miru..i kako nikome ne dati da nam taj mir ukrade.

Jer da smo to naučili..ne bi se gubili toliko kroz krive ljude i krive odluke.
Ali ima jedna dobra stvar u krivim ljudima i krivim odlukama.
Obično ljudi misle da se tako nauči ono što ne želimo, ali priznajte..koliko ste puta ponovili istu grešku? Ja jesam. Svemir ima beskonačno vremena i beskonačno strpljenja da nas stavlja u iste situacije..
Ono što dolazi prije pitanja što želimo ili ne želimo je pitanje: tko sam ja?
Jesam li pametna? Jesam li sposobna? Jesam li duhovita i kreativna? Jesam li lijepa?
I tako u nedogled.
Sami sa sobom. Iskreno do kosti.
I kada sami sebi odgovorite ISKRENO na sva pitanja, onda možete početi postavljati ova: što zaslužujem na temelju toga što ja jesam? Kakva je moja energija? Što privlačim u život i zašto?
Jer mi smo živa, vibrirajuća energija..i u toj našoj energiji se ocrtava sve..svaka naša laž prema samome sebi, svaka naša misao, svaka naša želja..baš sve, nema laganja.
Možemo varati sebe kao što smo se varali na početku ove priče, kada smo imali 18..
Ali to smo platili, zar ne?
I sada bi mogli pametnije. Počnimo sa tim: ja ću zavoljeti sebe, izgraditi sebe na taj način da se čitav Svemir uroti i pošaje mi nekoga tko će me voljeti onoliko koliko sam zaista zaslužila da budem voljena, baš onakvu kakva ja jesam.. onoliko koliko ja volim sebe.

Jer to je jedina istina. I zakon iznad ljudskih.

 

KAKO VOLJETI SEBE?
TBT Web koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete korištenja.
Saznajte više