Sreća je... - Transformiraj se

Sreća je…

Figura anđela, orgonit piramida i zelena jabuka
Knjige kao terapija
13/07/2023
Depresija Aleksandar Stanković
Depresija i kako iz nje izaći
17/01/2024

Gotovo svakoga dana nekoliko minuta provedem gledajući u otplatni plan kredita za stan. Ne zvuči kao sreća.

No, ne činim to oduvijek. Samo zadnjih nekoliko godina. Radim to od kada mi je iznos kamate u rati postao manji od glavnice. Do tada ga nisam mogla niti pogledati.

Ponekad istinski pomislim da će samim time što ga gledam, nekako postati manji. Dobro, znam da neće. Ali vrijedi pokušati. Ništa ne košta.

Imam ih još 24. Rate. Od 300.

U vrijeme kada ih konačno sve otplatim moji dečki će završiti fax.

Ponekad razmišljam o tome kako će mi izgledati život za te dvije godine. Moglo bi mi se desiti da konačno, nakon više od trideset godina, dobijem cijelu plaću. Nakon trideset godina. Cijela plaća. Što ću s tolikim novcem? Sigurno opet pronaći nešto što treba kupiti na rate. No imat ću stan. Svoj stan. Nije mala stvar. I imat ću 55 godina. Gotovo cijeli radni vijek za jedan stan. I još nešto sitno.

Jučer sam slušala neku emisijuu kojoj su pitali pametne ljude (rekli su stručnjake) što je to sreća. Jedan od njih je rekao da je to kada imaš nešto zemlje, kravu i kućicu u kojoj živiš s nekim tko te voli. Mora da nismo sretni jer nemamo kravu ili zemlju. Šala, naravno.

Uspjela sam jučer ugrabiti nešto vremena i predvečer brzo hodati. To mi je najdraži hobi. Volim u sumrak proći uličicama mjesta gdje živim. Iste su kao prije četrdesetak godina kada sam tim putevima išla u školu. Zabadam nos u tuđa dvorišta i zamišljam ljude koji u njima žive. Negdje pred kraj tog kruga kojeg napravim prođem i pored nove, velike crvene kuće koja je nikla na nekoj starini. U prizemlju ima radionu. Čula sam da je njen vlasnik, mlađi čovjek, umro ubrzo nakon što ju je sagradio. Kuća ima velik prilazni put i ogromno dvorište osvijetljeno s mnoštvom lampica. Izgleda bajkovito dok prolazim pored nje. Ali njega nema da uživa u tome.

Nemam zemlju, kravu niti kućicu. Imam kredit i za dvije godine otplatit ću stan. Ali za razliku od vlasnika crvene kuće –  tu sam.

Mislim da je to sreća.

Sreća je…
TBT Web koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete korištenja.
Saznajte više