O Terapiji Brze Transformacije

O Terapiji Brze Transformacije

Iznimni i brzi rezultati koji se očituju kroz znatno povećavanje kvalitete života.

Terapija Brze Transformacije


Terapija Brze Transformacije (skraćeno TBT) pod ovim nazivom postoji relativno kratko vrijeme, no ona postoji već nekoliko desetljeća kao metoda koja u praksi pruža iznimne i brze rezultate koji se očituju kroz znatno povećavanje kvalitete života osobe koja je prošla terapiju.

Razvijena od strane najbolje Britanske terapeutice, gđe Marise Peer, koja je svoje životno iskustvo te izuzetno bogatu i uspješnu praksu pretočila u Rapid Transformational Therapy (ili prevedeno na hrvatski Terapiju Brze Transformacije), ova terapija nudi na neki način revolucionaran pristup rješavanju mnogobrojnih tegoba sa kojima se susrećemo danas.

Depresija, tjeskoba, fobije, ovisnosti, problemi sa samopouzdanjem, koncentracijom, nesanica (pogledati listu problema sa kojima TBT ostvaruje izuzetno uspješne rezultate u kontakt obrascu) samo su neki od problema koji se u znatnoj mjeri ili potpunosti mogu riješiti Terapijom Brze Transformacije.

Što razlikuje Terapiju Brze Transformacije od ostalih tehnika? Kratko i jasno: pristup i način rješavanja problema. Naime, dok klasične psihoterapije zahtijevaju veliku količinu vremena koju psihijatar ili terapeut provodi u razgovoru sa klijentom o problemu, tegobama i simptomima, terapeut brze transformacije nakon kraćeg razgovora sa klijentom o vrsti problema, odlazi u sam uzrok istih, a to su uvjerenja kojih klijent vrlo često nije svjestan. U našim uvjerenjima, a koja su najčešće stečena u vrlo ranoj životnoj dobi, nalazi se i uzrok većine naših problema jer upravo putem uvjerenja mi stvaramo sliku o sebi, svojoj okolini i životu. Jasno vam je što to znači: da nešto što ste zaključili kada ste imali možda svega 5 godina i dalje upravlja vašim životom iako sada imate, recimo, preko 45 godina.

Sva naša uvjerenja pohranjena su u našoj podsvijesti, a terapeut brze transformacije koristi elemente hipnoze da bi pristupio istoj jer se na svjesnoj razini ne može riješiti nešto što je pohranjeno i upravljano podsviješću. Iz istog razloga klasične metode psihoterapije koje na svjesnoj razini pokušavaju ispraviti podsvijest ne ostvaruju željene rezultate bez dugogodišnjih terapija.

Osnovno o hipnozi i funkcioniranju ljudskog uma


Vrlo bitan element Terapije Brze Transformacije je hipnoza uz koju su vezane mnoge predrasude uglavnom preuzete iz filmova ili scenskih nastupa u kojima se ona najčešće prikazuje kao nešto mistično.

Potpuno suprotno tome, hipnoza je znanstvena metoda kojom se fokusiranom pažnjom uz povećanu sugestibilnost pristupa podsvijesti. Svatko od nas, svakoga dana i više puta dnevno ulazi u stanje hipnoze i isto tako potpuno spontano iz nje izlazi. Dakle, u stanje hipnoze možemo ući nesvjesno (npr. kada gledamo film) ili svjesno ukoliko poznajemo postupak hipnotiziranja.

No, recimo samo ukratko nešto o našem mozgu kako bismo bolje shvatili način na koji on funkcionira i zašto nam je potrebna hipnoza. Vrlo pojednostavljeno, naš um možemo podijeliti na svjesni i podsvjesni dio. Svjesni dio koristimo za privremenu memoriju (pamtimo imena, gdje radimo , koliko imamo godina..), snagu volje, analitičke procese kojima svjesno i namjerno donosimo određene odluke te za racionalna razmišljanja kojima sebi objašnjavamo zašto donosimo te odluke.. Jezik svjesnog mozga je LOGIKA. Neke znanstvene studije dokazuju da naš svjesni um predstavlja samo 5-10% ukupnog mozga.

Podsvjesni um je pravi vladar. On predstavlja onih 90 - 95 %.Tu se nalaze pohranjene sve naše navike, emocije i trajne uspomene, a njegova najvažnija uloga je osigurati nam SIGURNOST I ZAŠTITU. Jezik podsvjesnog uma je MAŠTA.

Jednina komunikacija između svjesnog i podsvjesnog uma je korištenje snage volje kojom možemo PRIVREMENO potisnuti emocije i kontrolirati navike, ali samo privremeno što znači da, kada se sukobe svjestan i podsvjestan um, podsvijest je ta koja UVIJEK POBJEĐUJE.

Obzirom da je jezik podsvjesnog uma mašta, naša podsvijest ne razlikuje što je stvarno, a što nije i zato ono u što vjerujemo za nas postaje stvarno. Kada bismo podijeliti um na dva dijela, manji tj. onaj svjesni i veći onaj podsvjesni, između njih se nalazi ("plastično" govoreći) tzv. filter kritičke sposobnosti koji služi kao propusnica informacija iz svjesnog dijela u podsvjesni dio. I sada slijedi vrlo bitan dio: djeca do 7 godine života (pa i duže) žive gotovo potpuno u podsvijesti što znači da nemaju kritičku sposobnost filtriranja informacija i sve što dožive ili čuju direktno pospremaju u podsvijest.

Podsvijest NE ZABORAVLJA što znači da sve, baš apsolutno sve što nam se dogodi i što doživimo ostaje pohranjeno u našoj podsvijesti...i to nas oblikuje. Dokazana je činjenica da se do 50 % ukupnih uvjerenja koja nosimo kroz čitav život formiramo upravo do naše 7. godine života!

Bitni elementi TBT-a


Kao što smo već napomenuli, jedan od bitnih dijelova terapije je hipnoza. Hipnoza je postupak kojim zaobilazimo faktor kritičke sposobnosti i na potpuno prirodan i svjestan način, dakle bez ikakvog gubljenja kontrole ili svjesnosti, direktno pristupamo podsvjesnom umu kako bismo tijekom terapije pristupili određenim sjećanjima u kojima smo stvorili određena uvjerenja.

Ponekad znamo koja nam uvjerenja otežavaju ili narušavaju kvalitetu života, a ponekad ne.. Terapeut brze transformacije je osoba koja vas vodi kroz proces pristupanja podsvjesnom koristeći elemente hipnoze te vam pomaže pronaći uvjerenja koja su za vas štetna i situacije u kojima ste ih stvorili, a koje ste pohranili u podsvijesti. Isto tako, uz pomoć terapeuta, ta uvjerenja ispravljate VI, proživljenim situacijama mijenjate značenje i sa novim pozitivnim, promjenama nastavljate živjeti na prethodno gotovo nezamisliv način...

Svaka Terapija Brze Transformacije sastoji se od nekoliko dijelova:

Razgovor terapeuta i klijenta o problemu koji se želi razriješiti
Ulazak u podsvjest koristeći elemente hipnoze
Regresija u sjećanja u kojima su stvorena određena štetna uvjerenja
Sagledavanje kako su stvorena uvjerenja na temelju značenja kojeg smo dodijelili određenoj doživljenoj situaciji i proživljenoj emociji u prošlosti
Ponovno sagledavanje proživljenog iz položaja sadašnjeg trenutka i uvida kako je stečeno uvjerenje utjecalo na naš život do sada
Mijenjanje uvjerenja na način da se staro zamjenjuje novim, pozitivnijim i povoljnijim za klijente
Snimanje individualne hipnotičke snimke za klijenta koji istu sluša 21 dan *

* znanstveno je dokazano da je 21 dan prosječno potreban da bi ljudski um usvojio određeno ponašanje kao naviku ili uvjerenje kao sastavni dio osobnosti.

Prosječno trajanje jedne terapije traje između dva do tri sata.

Po završetku terapije, za većinu problema kao što su, recimo, nisko samopouzdanje i osjećaj niske vlastite vrijednosti ili neke od fobija, klijent odmah osjeća oslobođenje od dugogodišnjeg problema. Nakon toga, kako bi se taj osjećaj ustalio kao trajan, klijentu predstoji slušanje personaliziranu snimke u periodu od tri tjedna koja će doslovno zaključati u njegovom umu novo, trajno i pozitivno uvjerenje.

U navedenom periodu od tri tjedna, klijent i terapeut su u kontaktu putem kojeg klijent ostvaruje podršku u vezi bilo kojih daljnjih potrebnih objašnjenja, a terapeut dobiva povratne informacije o brzini i kvaliteti transformacije.

Kao što je već rečeno, za neke tegobe dovoljna je samo jedna terapija čiji cjelokupan ciklus završava nakon 21 dana slušanja snimke, dok je za probleme kao što su depresija i anoreksija neophodno održati tri terapije uz slušanje snimki po 21 dan.

I za kraj naglasimo još jednom: svjesnim umom i logikom nemoguće je promijeniti nešto što se nalazi u podsvijesti i pokretano je emocijama i uvjerenjima. Iz navedenog razloga, uz dužno poštovanje psihoterapeutima koji ne pristupaju podsvjesnom umu, nije moguće na svjesnoj razini, bez hipnoze, djelovati na podsvijest. Zbog navedenog razloga odlasci psihoterapeutima traju godinama uz neizvjesne rezultate osobne promjene i rješenje problema jer se razgovara samo o simptomima i posljedicama, a ne djeluje na uzrok problema koji se uvijek nalazi u podsvijesti.

Terapija Brze Transformacije vas u sadašnjem trenutku rješava tereta prošlosti kako biste u budućnosti živjeli svoj puni potencijal. Bezbolno, bez rizika, jednostavno i trajno. Jedino što preostaje je - da se uvjerite...